2018 – 22:a året avklarat

22:a året av byggnation av snösystem och skidliftar har avlöpt, som vanligt, mycket väl.

Full fart framåt……. JL Toppteknik AB bygger vidare

Nu börjar vi närma oss slutklämmen på 2018 års byggsäsong och vi kan konstatera att det 22:a året av byggnation av snösystem och skidliftar har avlöpt, som vanligt, mycket väl.

Vi brukar under hösten ge en liten sammanfattning av de projekt vi färdigställt och som är under färdigställande per dags dato. Så även i år.

Som vanligt är det en bra blandning av Alpina backar och Längdspårsystem, stora som små, som vi har gjort under året.

Romme Alpin bygger 2 nya nedfarter med snökanoner på båda sidor med tillhörande rörsystem ute i backarna. I tillägg till detta har det monterats in 1000 m3 vatten / timme ytterligare till deras redan stora system. Nu har man en vattenkapacitet på runda tal 4.200 m3 vatten per timme eller 70.000 liter vatten per minut. En imponerande siffra……….

Säfsen Resort har investerat i ett större antal kanoner och förstärkt antalet uttag och lagt mer rör under sommaren. Man satsar på fler fasta punkter i anläggningen för snabba starter och stopp

Arvika IS har byggt ett komplett rörsystem för längdspår med ca 1500 meter med rör för vatten och tryckluft. Man har också dubblerat kapaciteten på vattnet till ca 100 m3 / timme. Man har också satt in en eldriven kompressor som ersättning till den tidigare diesel dito.

Ulricehamn Längdspår / Ulricehamn Kommun har inför World Cup i längd Januari 2019 gjort ytterligare spår med konstsnö och kompletterat den tidigare redan så omfattande anläggningen. Vi har lagt rörsystem i spår som heter ”väggen” och där får ni fantisera lite själva hur det spåret ser ut. Dom stora pojkarna och flickorna har andra krav än vad vi andra har. Även här blir det kapacitetsökning med 100 m3 vatten vilket betyder att man framgent har tillgång till 500 m3 vatten per timme. Absolut störst i Skandinavien för ett längdspår. Boka in World Cup i Ulricehamn 26-27/1 2019. Förra gången kom det 60.000 personer på två dagar till Ulricehamn.

Trollhättan Skidklubb/ Trollhättan Kommun bygger ett helt nytt system komplett med damm, rör, pump och kompressorhus samt snökanoner modell Top Gun 3 spår för tillverkning av snö i spåret.

JL Toppteknik AB har montaget av alla rör och delar i detta projekt. Vi installerar även pumpar och kompressor.

Dalahästen SK /Avesta Alpina har lagt om ett längdspår i början av sitt system och ökat kapaciteten till ca 75 m3 vatten per timme med en ny pump med bättre tryck. Man har också monterat fasta kanoner längs en del av spåret. Enkelhet och effektivitet har styrt denna installation. JL Toppteknik hade detta på totalentreprenad.

Hindås Skidklubb längdåkning bygger ut sitt system med mer rör och fler fasta punkter i det redan från början utbyggda systemet.

IFK Sävsjö Alpin har lagt om delar av rörsystemet och byggt en ny pump och kompressorcentral. Vi levererar rör och kompressor och monterar in befintlig pumpkapacitet. Ett fint bygge som sker helt på ideell basis.

Grong Skisenter i Nord Tröndelag har investerat i fler kanoner för fastmontage på viktiga platser i anläggningen.

Valdres Alpin har installerat en 90 kW kompressor som ersättning för en äldre dito. I tillägg till detta har det lagts en del rör och fler uttag.

Kils Slalomklubb installerar en ny skidlift som går parallellt med den gamla. Dubbel kapacitet i den fina backen i Kil. Man gjorde förra året en fördubbling av vattenkapaciteten vilket har förkortat tillverkningstiden för snö avsevärt. Mer snö på kortare tid.

Landsbro IF skidor längdspår bygger ut även i år. Detta år med större matarvattenpump och mer rör. Tror vi är inne på 10:e året i följd med utbyggnad där.

IL Skrim i Kongsberg har installerat ett Automatfilter till sin snöanläggning. Mycket problem med Humus skall nu upphöra i och med detta. JL Toppteknik har monterat detta filter.

Vassfjellet Trondheim. Vi har monterat in 4 stycken fördelningsbrunnar vilket gör att vi kan separera pumpstation uppe och nere och på så sätt maximera uttaget per backe mycket bättre än förut. Vi kan förvänta kortare och effektivare snötillverkning. Mer snö på kortare tid.

Oppdal Skisenter har äntligen fått tillstånd till att bygga konstsnö i Håker Express backen. Vi har levererat Boosterpump och rör samt fasta TG 11 Marginal på alla uttag. Vi bygger på Oppdal för 6:e året i rad. Vangslia börjar bli riktigt bra…. Bara fasta TG 11 Marginalkanoner över hela installationen.

Borås GIF har investerat i rör för vatten och tryckluft längs med spåret. En fast kompressor i en Container installeras också och sedan fastmonterar man ett flertal TG 11 kanoner längs med spåret. Mer snö på kortare tid samt mycket enklare att använda.

Borås Skidstadion har lagt ytterligare en slinga med rör i längdspåret. Detta gör att man får in lite jobbigare backar för dom som gillar det.

Borås Hestra har lagt mer rör och installerat fler kanoner samt kommer att öka kapaciteten med mer pumpkapacitet inför året.

Slaatta skisenter i Geilo har i år installerat en ny högtryckspump. Detta var en ersättning för den gamla uttjänta pumpen som hade gjort sitt.

Bjursås Skicenter har i år tagit ett stort steg framåt. Service och sektionering av rörsystem samtidigt med fasta kanoner och en ökad pumpkapacitet från 100 till 200 m3 på den ena pumpstatinen. Man har även trimmat upp den gamla pumpstationen så att den ger stabilt mer flöde.

Brudarebacken i Göteborg har lagt till lite rör i sin anläggning och vi hoppas på fler installationer i denna centralt belägna backe inom en inte allt för lång framtid.

Ronneby OK har ökat kapaciteten på anläggningen från 50-75 m3 vatten per timme och dessutom monterat fler kanoner.

Vallåsens Skidanläggning monterar in en ny 100 m3 pump som ersättning för en gammal pump som gjort sitt.

Kalix Skidspår och slalombacke har äntligen övergett det kommunala vattnet och tar vatten från ett tjärn istället. JL Toppteknik levererar både intagspump, Högtryckspump, Rör och delar samt Kompressor till installationen. I tillägg till detta blir det ett flertal kanoner TG 3 Vtrack för tillverkning av snö i spår och ett par 11 meter kanoner för tillverkning på stadion.

Kumla skidförening lägger rör i sina backar för vatten och tryckluft. I tillägg till detta så blir det några kanoner Modell TG 7.

Smedjebacken Uvebergsbacken lägger mer rör och gör fördelningar på sitt rörsystem. Systerklubben på längd lägger också mer rör och förstärker sitt system med fler uttag.

Vångabacken utanför Kristianstad bygger ett nytt barnområde och installerar ytterligare en skidlift från JL Toppteknik. Skall vara färdig i god tid innan säsongstart. Montage pågår för fullt.

Gjerdrum IL skall bygga rörsystem för konstsnö för längd med en längre ledning lagd på stag ovan mark.

Klövsjö Skidanläggning har lagt ett rörsystem för tryckluft och även installerat en kompressor för att kunna köra Top Gun kanoner i anläggningen.

Bydalen Skidanläggning bygger vidare på sitt system och installerar mer rör och kanoner inför säsongen.

Vemdalens Skidanläggning bygger ut sitt rörsystem med ytterligare 700 meter med tillhörande kanoner.
När man sammanfattar detta så blir det en del projekt.

Vi ser framtiden an med tillförsikt. Vårt motto mer snö på kortare tid med fler kanoner i samtidig drift är giltigt nu och i framtiden.

Jens Eide 7/11 2018